Rendezvények 1999-2000.

(Újabb rendezvényeinkről a UngParty Newság ad hírt!)

Frankfurti Könyvvásár, 1999.

A Pánsíp-UngBereg Alapítvány, a Fórum és a Kalligram standja Frankfurtban.

Balról jobbra: Bordás Győző (Újvidék), Berniczky Éva (Ungvár), Grendel Lajos (Pozsony), Balla D. Károly (Ungvár), Monoszlóy Dezsőné (Bécs), Monoszlóy Dezső (Bécs).

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, 2000

    A Pánsíp szerkesztősége és az UngBereg Allapítvány 2000-ben is lehetőséget kapott arra, hogy a mind teljesebb kárpátaljai magyar könyv- és folyóiratkínálat bemutatásával részt vegyen a könyves szakma talán legnagyobb magyarországi seregszemléjén.
    A 2000. április 20-a és 23-a között zajló Könyvfesztivál keretében műhelyünk sajtótájékoztatón ismertette kiadói és irodalomszervezői tevékenységét, saját standján könyv- és folyóiratpremiereket tartott, bemutatásra került többek között az UngBereg 2000 c. almanach, a Véletlen Balett új száma, Balla D. Károly: A hontalanság metaforái és Ivaskovics József – Tóth Lajos: Ének a porban c. könyve. (Utóbbiakat Tóth István, a Határon Túli Magyarok Hivatalának főosztályvezetője, illetve Gryllus Dániel ajánlotta az érdeklődők figyelmébe.)


Előadókörutak 2000-ben

     Szerkesztőségünk és Alapítványunk szervezésében 2000-ben két előadókörútra került sor, 4-4 kárpátaljai magyar író résztvételével.
     Füzesi Magda, Nagy Zoltán Mihály, Berniczky Éva és Balla D. Károly május végén és június első napjaiban (részben az Ünnepi Könyvhét eseményeihez igazítottan) előbb a Békés Megyei Könyvtár meghívásának tett eleget, ennek keretében Békéscsabán és Gyulán tartottak könyvtári irodalmi esteket és gimnáziumi renhagyó irodalomórákat. Szereplésüket folytatva Budapesten vettek részt a Könyvhét eseményein, majd a Pest Megyei Könyvtár vendégeiként Szigetszentmiklóson és Fóton szerepeltek a helyi könyvtárak meghívott közönsége előtt.
     A második előadókörútra október 16-a és 20-a közt került sor Nagy Zoltán Mihály, Dupka György, Berniczky Éva és Balla D. Károly résztvételével Budapesten (Magyar Békeszövetség), Pécsett (Kulturális és Idegenforgalmi Központ), Nagykanizsán (Művészetek Háza, gimnáziumok) és Celldömölkön (könyvtár), amelynek keretében Kárpátalja és az itt élő magyarság múltját és jelenét bemutató előadásokra, irodalmi estekre és rendhagyó irodalomórákra került sor a helyi szervezetek és intézmények meghívása alkalmából. A helyszínek mindegyikén (csakúgy, mint a korábbi előadókörút esetében) a szerzők bemutatták és dedikálták könyveiket.


Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál,2001   

A kiadói műhelyek legrangosabb magyarországi szakmai seregszemléjén a Budapest Kongresszusi Központban standunkon április 26-30 között igyekeztünk bemutatni a kárpátaljai (vonatkozású) magyar könyvkínálat széles palettáját. Az érdeklődők megismerhették továbbá folyóiratainkat, almanachjainkat és több összefoglaló gyűjteményes kiadványt.
   Április 27-én került sor Balla D. Károly Kisebbségi áramszünet a schengeni fal tövében c. új könyvének premierjére. A kötetet Tóth István, a HTMH főosztályvezetője mutatta be, ennek során az elismerő szavak mellett nyomatékkal kétségbe vonta a közreadott esszékben szereplő vélemények és állítások érvényességét. (Előadásának szövege) A kötetet megjelentető Magyar Napló Kiadó részéről Oláh János szólt a műhelyük gondozása alatt álló könyvsorozatról. Rövid reagálásában a szerző megköszönte az előadók közreműködését és hangot adott annak a véleményének, hogy az irásaiban felvázolt problémák - szerinte - létezőek. Ezek után dedikálásra került sor.
   A Fesztivál idején résztvételünkkel számos más rendezvényekre is sor került, szakmai megbeszéléséket folytattunk, találkoztunk partnereinkkel, szerzőinkkel, barátainkal. A három és fél nap alatt becslésünk szerint nagyjából háromszáz érdeklődő és legalább száz vásárló figyelmét keltette fel a Pánsíp-UngBereg standja.


Április 26-án a

Márton Áron Szakkolégium

könyvtárának a szervezésében az intézet Galériáján került sor UngBereg 2001 c. almanachunk bemutatójára. Nagy Andrea könyvtárvezető bemutató szavai után Balla D. Károly és Berniczky Éva a Pánsíp folyóiratról, az UngBereg almanachsorozatról és a netPánsíp digitális iratfolyamról beszéltek, felvázolva a szerkesztés egyes sajátságait. Régebbi, újabb és állandó szerzőink közül Bagu László, Konczek József, Pócs István és Szitányi György olvasott fel írásaiból, illetve szólt munkájáról, alkotói elveiről.


 

Újabb rendezvényeinkről az Ungparty Newság ad hírt!
Lásd még a Pánsíp Irodalmi Szalon híreit is!