Hogyan készül a NetPánSíp?


Digitális folyóiratom önálló, független internetes fórum.
A szellemi műhelyünkben (Pánsíp, UngBereg) készülő és hozzám érkező anyagokból állítom össze – bevallottan saját szerkesztői ízlésem alapján (ugyanakkor mérlegelem a nyilvánosság részére szánt szövegek iránti várható érdeklődést, a közlés súlyát és a szerzői megszólalás jelentőségét).

Az első digitális folyóiratszám összeállításához felhasználtam a nyomtatásban megjelenő UngBereg 2001 című Pánsíp-almanach publikációit és a korábbi (1999. és 2000. évi) megjelenések néhány jellemző darabját. (Lényeges különbség, hogy míg nyomdai úton előállított periodikáinkban gyakran újraközöltük szerzőink más orgánumokban napvilágot látott írásait, addig a digitális verzióban kizárólag a kifejezetten számunkra írt, először nálunk publikált anyagokat helyeztem el.) A szerkesztést 2000. decemberében végeztem feleségem, Berniczky Éva közreműködésével, az anyagot az évezred utolsó napjaiban zártam le és fiam, Balla Kolos segítségével tettem fel a világhálóra.

A továbbiakban a NetPánSíp úgy készül, hogy nagyrészt érintetlenül hagyva a már lezárt folyóiratszám konstrukcióját, a frissen születő és érkező anyagokat folyamatosan feldolgozom és elhelyezem az Előzetes oldalon, ám új számmá mindaddig nem szerkesztem, amíg minőségi és mennyiségi tekintetben erre nem találom alkalmasnak.
Az új összeállítás egybeszerkesztése során szükség esetén merítek a korábbiból és a rendelkezésünkre álló még feldolgozatlan anyagokból is.
Az elkészült új folyóiratszám teljes tartalmának felhelyezésével egyszersmind a korábbi anyagot az Előző szám rovatba utalom, az Előzetes oldalt pedig a legfrissebb anyagok érkeztéig kiürítem.

E munkamenetet folytatva: amint a soron következő legújabb szám is elkészül, a korábbi kerül az Előző szám rovatba, az azt megelőző pedig az Archívumba.

A Tartalomjegyzék mindig az aktuális szám anyagát mutatja, a Név- és címmutató azonban az addig közzétett összes szerzőt és műcímet felsorolja, hasonlóan a teljes áttekintést nyújtó műfaji rovatokhoz.

A NetPánSíp szerves kiegészítésének tekintendők az UngBereg Alapítvány portáljának Dokumentumok hivatkozása alatt elhelyezett anyagok, illetve az UngParty NetCafé közleményei.


 
Vissza az elejére