03.08.04
Gergely Tamás
hozzászól
Paródia

 A RENDŐRFŐNÖK KURVÁJA

(Gyilkosság Stockholmban)

    A vádat ejtették, a rendőrfőnök krízisben!

    Kjell Arne Eliassont megviselték a történtek. Természetesen megkönnyebbülést érez – nyilatkozta lapunknak - hiszen felmentették a korábbi vád alól, ő mégis úgy érzi, hogy boszorkányper áldozata lett. Továbbá megingott bizalma a jogszolgálatatás minőségében.
    Minthogy bűncselekménnyel vádolták, Eliassont ideiglenesen felfüggesztették állásából július 23-án, másnap már rajta volt a lapok címoldalán.
    „Egyik csütörtökön felfüggesztenek, másik csütörtökön felmentenek, érthető, hogy krízisben vagyok. Ember lennék én is. El kell telnie egy időnek, amíg elrendeződnek bennem a dolgok.”

    „Jelenleg a család a legfontosabb”

    Három fontos tényezővel kell szembenéznie: az állítólagos bűntettel, a családdal, valamint a munkahelyi jövőjével. „Pillanatnyilag a család a legfontosabb!” - összegez Eliasson.
    Megnyugodott, amikor megtudta, hogy a vádat ejtették, véleménye szerint viszont kezdettől fogva ebben a szellemben kellett volna eljárni vele szemben. Ami vele megesett, nem lehet megnemtörténtté tenni, mindent nem mos le róla a mostani döntés.

    Saját jövőjéről Eliasson nem sokat tud

    Kjell Arne Eliasson személye úgy került be a köztudatba, mint bűncselekményt elkövető rendőrtiszté. „Méghozzá egy rettenetes bűnnel vádoltak, mondja Eliasson, azzal, hogy szexuálisan kihasználtam valakit. Pénzzel megvettem. Rettenetes gyanú, nem lenne szabad valakit ilyen helyzetbe hozni, hogy egyik csütörtökön bűnösnek kiáltják ki, a másik csütörtökön pedig teljesen felmentik.” Eliasson szerint ellenőrizni kellett volna bizonyos információkat, mielőtt intézkedtek.
    Jövőjéről Eliasson nem sokat tud. Hogy megtarthatja-e magas beosztását, nyitott kérdés. Pillanatnyilag a család a legfontosabb. Eliasson szabadságot vett ki, korábban a tervezettnél.

    A nő nem prostituált, ki hibázott?

    Ejtik a vádat Kjell Arne Eliasson ellen, erről Sven-Erik Alhem főügyész döntött. Alaptalannak bizonyult ugyanis a gyanú, mely szerint a július 10-én a rendőrfőnök szolgálati kocsijában tartózkodó nő prostituált lett volna.
    Éppen ezért, hogy mit csináltak ketten a kocsi hátsó ülésén, továbbá, hogy ki a nő, a nagyközönség számára titok marad, a rendőrfőnök magánéletéhez tartozik. Annyit meg lehet mégis tudni, hogy a szóbanforgó nő Eliasson közeli ismerőse.
    Alhem kivizsgálta azt is, hogy hibát követett-e el az a magasrangú rendőr, aki informálta Eliassont arról, hogy gyanúsított, ahelyett, hogy a főnökéhez vagy a főügyészhez fordult volna. Alhem szerint senki nem követett el mulasztást.

    Van identitása a malmői ismeretlen nőnek

    Az eddig ismeretlenként kezelt nőnek van identiása. Valaki felvette a kapcsolatot a växjöi Marie Ekelius rendőrbiztossal, aki a skanei rendőrparancsnok szexvásárlási ügyét kezeli. Saját bevallása szerint említett nő ült július 10-én a kék Audi hátsó ülésén Eliassonnal. Az ügyben egy sor személyt máris kihallgattak.
    Az idáig ismeretlen nőt prostituáltnak tartották a nyomozók.

    A kék Audiban

    Egy elhagyott parkolóban, néhány száz méterre a malmői rendőrség épületétől egy személygépkocsi hátsó ülésén egy ismeretlen nővel ölelkezve találták a járőröző rendőrök saját főnöküket, a 61 éves Kjell Arne Eliassont. Sven-Erik Alhem főügyész szerint joggal feltételezik, hogy bűntényről van szó, vagyis hogy Eliasson megvásárolta valakinek a szexuális szolgálatait. Ezzel szemben Eliasson azt állítja: ki fog derülni, hogy ártatlan.
    Július 10-én történt, hogy 18.09-kor két járőrt küldtek a Byggmästaregatanba, miután egy civil jelezte, hogy egy nő kerékpárral összevissza cikázik a parkolóban. Felmerült a gyanú, hogy a nő fel akarja törni valamelyik kocsit.
    A járőrök nem találták meg a gyanús nőt, viszont egy ott parkoló Audiban rábukkantak Skane tartomány második legmasabb rangú rendőrfőnökére, egy nő társaságában.

    Mi áll a jelentésben?

    Jelentésükben az áll, hogy „titokzatos férfi és nő” tartózkodott a kocsi hátsó ülésén. Nem szerepel a férfi neve és nem vizsgálták meg, ki a nő. Nem derül ki a jelentésből az sem, hogy saját főnökükkel beszéltek a rendőrök. Nem valószínű, hogy nem ismerték fel, az ugyanis magas beosztásban tevékenykedett az utóbbi 20 évben.
    Amikor viszont az autó rendszámát ellenőrizték, kiderült, hogy a kék Audi szolgálati kocsi. A két rendőr aznap nem tett erről írásos jelentést, szóban viszont informálták közvetlen felettesüket.

    A főügyész elrendeli a nyomozást

    A főügyész jó pár nappal később egy magánszemély leveléből, illetve szogálati úton szerzett tudomást az ügyről. Azonnal beszámolót kért magának a történtekről, annak ismeretében pedig úgy döntött, hogy elrendeli a nyomozást. Fennáll ugyanis a gyanú, hogy a rendőrparancsnok megsértette a szexuális szolgáltatásokra vonatkozó törvényt.
    Maga Eliasson, aki nem nyilatkozik a sajtónak a részletekről, azt állítja, hogy nem vétett a törvények ellen.
    Malmő prostituáltjai szerint nem ritka, hogy a kuncsaftok a rendőrök soraiból kerülnek ki.

    Vádol a tanú: elsimították az ügyet

    Van arra tanú, hogy mit csinált a malmői rendőrfőnök-helyettes meg az ismeretlen nő a szolgálati Audiban. Az országos rendőrfőkapitányság főnökéhez, Sten Heckscherhez intézett levelében az ismeretlen tanú azt állítja, hogy a parkolóban állt, amikor két rendőr valamint egy civilruhás nyomozó felfedezte a kék Audi hátsó ülésén a szokatlan párt. A levélíró felismerte a férfiban a magasrangú rendőrfőnököt, akinek fotóját gyakran közli a helyi sajtó. Levélíró szerint a rendőrök azonnal visszavonultak, amikor felismerték a rendőrfőnököt és nem ellenőrizték a „kurvá”-t. Kifejezi továbbá afölötti elégedetlenségét, hogy a rendőrségen belül elsimították az ügyet.
    Marie Ekelius, akit az ügy kivizsgálásával bízott meg a főügyész, nem hajlandó nyilatkozni a levélben foglaltakról, ugyanis szogálati titokként kezelik az információt, azt viszont elismeri, hogy több embert kihallgattak ebben az ügyben, valamint, hogy kapcsolatban áll Eliassonnal.

    Ki a ”tanú”?

    Amikor Sten Heckscher elolvasta a neki címzett levelet, azonnal felvette a kapcsolatot Sven-Erik Alhem malmői főügyésszel, aki hasonló levelet kapott - feltehetően ugyanattól a személytől. Alhem ki akarja hallgatni a számára ismeretlen levélírót, ugyanis érdekes tanúnak tartja.
    A malmői rendőrség tagjai szerint nem „tanú” az illető, hanem valaki közülük, egy olyan személy, aki helyteleníti, hogy az ügynek nem lett következménye az első napokban.

    Az intendáns egy héttel korábban már tudta...

    Lars-Folke Piledal, a tartományi rendőrség jogi osztályának főnöke hétfőn szerzett tudomást arról, hogy egy szolgálati kocsi hátsó ülésén találták egy nő intim társaságában a skanei rendőrparancsnok-helyettest. Akkor sem szolgálati úton, hanem egy inspektortól szóbeli közlés formájában jutott a hír birtokába. Piledal azonnal felvette a kapcsolatot a főügyésszel, aki ily módon értesülve bekérte magához az összes rendelkezésre álló adatot.
    Mivel mindössze szóbeli információ állt rendelkezésükre, a két járőrt egy pro memoria megírására szólították fel. Ez pedig egy titokzatos férfiról meg egy nőről szólt. Ennek, továbbá a tanú levelében foglaltak ismeretében rendelte el Alhem a nyomozást.
    Ekkor derült ki, hogy Marianne Almkvist intendáns egy héttel korábban már informálva volt a „titokzatos” párról. Ő azért…

    Almkvist: nem törvényszegés

    …nem jelentette tovább az ügyet, mert szerinte nem történt törvényszegés.

    Letartóztatták a 72 éves gyilkosát

    Kedden uppsalai lakásában holtan találtak rá rokonai egy 72 éves asszonyra. Az idős nőt késsel szúrták agyon. A gyilkossággal egy 30 éves férfit gyanúsítanak, akit tegnap tartóztatott le a rendőrség. Elrendelték a 30 éves elmeállapotának vizsgálatát.
    Kopparbergben letartóztatták azt a 69 éves férfit, aki egy Komsum-üzlet előtti parkban kézzel fojtott meg egy 49 éves férfit.

    Ki ült a hátsó ülésen? A rendőrök visszavonultak

    Július 10-én 18 óra kilenc perckor két járőrt vezényeltek a byggmästaregatani parkolóhelyre, miután egy gyanús bicikliző nőről érkezett telefonhívás. A gyanús személy eltűnt a megadott színhelyről, viszont egy kék Audi hátsó ülésén egy ölelkező párt figyeltek meg a rendőrök. Mivel feltételezték, hogy a nő prostituált, s minthogy a prostituáltak szolgáltatásainak vásárlását a törvény bünteti, igazoltatni akarták őket.
    Ekkor derült ki, hogy a férfi skane tartomány rendőrfőnök-helyettese, aki a kocsiból kilépve közölte, hogy közeli ismerőse a nő, amit pedig a kocsi hátsó ülésén folytattak, az ő magánéletéhez tartozik.
    A két rendőr nem ellenőrizte a nő identitását. Rövid időn belül tapintatosan visszavonultak, jelentésük nem tartalmazza a rendőrparancsnok nevét, mindössze egy „titokzatos” férfiről és egy nőről esik szó benne, törvényszegésről nem.
    Utólag viszont kiderült, hogy a rendszám Kjell Arne Eliasson rendőrparancsnok szolgálati kocsijáé...

    Magasrangú rendőrtiszt szexbotránya

    Malmöben rajtakaptak egy magasrangú rendőrfőnököt egy ismeretlen nővel egy szolgálati kocsi hátsó ülésén.
    A nő feltételezhetően prostituált, így fennáll a gyanú, hogy a férfi pénzzel vásárolt magának szexuális szolgáltatást.