03.07.15
Gergely Tamás
hozzászól | cseveg
Erdélyi útinapló

Hangya

(Stockholmi gyilkosság)

     Megyeszerte tarol a szárazság. (Újságcikkcímek.) Kártérítés helyett agrárstratégia. Kolozsváron húsz százalék alatt a magyarság aránya. Prefektusváltás a megyeházán? Közlekedési baleset 14 sebesülttel.
     Sülttel. Rosszul sűlt el. Súlyos közlekedési baleset történt Banya... Bányabükkön (Vâlcele, rom. Ejtése: vülcsélé). A Kolozsvár közeli faluban egy munkásokat szállító gépkocsi borult fel. A 465-ös kilométerkőnél a gépkocsi elhagyta az úttestet, majd az útszéli árokban kötött ki, ahol egy hídfőben állt meg.

     Hídfő. Hétfő. Hídfőállás. Pompéry Judit virtuális könyve az Ungpartyn. (–party-ban?) Jó parti, rossz parti? Römiparty? Asszonyt citálunk, asszo ciálunk. Gheorghe Funar (ejt.: gyorgyéfunár) közleményben ítélte el – a kolozsvári Szabadságot idézem – hogy Markó Béla RMDSZ-elnök javaslatára a marosvásárhelyi SZKT-ülés a Himnusz eléneklésével kezdődött.
     Melyik himnusz?

     Kisbács. Fekszem a fűben, felsőtestem félig a mellényemen. Hanyagfélig. Már a mellény – nem mellvény – hanyagul a földön: szabadság van. Kisbácsban talán így: „vagyon”. Ceca mama bizonyára így mondta, emlékezetem romlik – valóban így mondta volna?

     Szabadság, szünet. Egyhónapos szünet az egyéves munkában. (Ungparty – Ukrajna: lásd robot) Időleges állapot, sziget.
     Szabadság, kolozsvári közeleti napilap. XV. évfolyam; korábban: Igazság, a Román Kommunista Párt Kolozs megyei lapja. Helyi... szünet két diktatúra között? Könnyű nyári tudatom megremeg.

     Fekszem a fűben...
     Aviatica. (Reklám.) Tengerparti nyaralások. Natura Travel. Bécsi lányok – étterem. Koktélbár. Táncklub. Nemzetközi és erdélyi konyha valamint „nagymama ételei”.
     ...árnyékban harminc Celsius, délelőtt. A szilvafa árnyékában a fű nem égett ki. Benne idő előtt lehullott, féligkékült szilvaszemek, miből lesz itt pálinka? Különben béke. Két törzzsel odébb egy feketerigó eteti fiókáit.
     Fiókáit, fiókáját? A fészek számomra hozzánemférhető szögben, nem látom, s abban a nemlátottban eltűnik a gernyó, ami centinyire lóg ki a rigócsőrből.
     „Csikk, csikk!” meg „Khrrr”, ezeket hallom, olyan meleg van, kezdetben a kábaságtól nem is figyelem, mi történik.

     Aztán feleszmélek, hogy mindezeknek jelentésük van. Akár a harangozásnak, amit városi lévén nem ismerek. Akár az indiai tánc mozdulatainak, amelyeket európai lévén meg nem fejthetek. Egyszer egy kurd lakodalmas körtáncba becipeltek, másfél órán keresztül roptam, amitől két órán keresztül az autóban hazafelé izzadtam, háromszor kellett kiszállnom a volán mögül, hogy ruhát cseréljek.
     Még a lépéseket sem tanultam meg rendesen, hát még a jeleket! Azon még ma is gondolkozom, hogy Fadhl (e.: fádül) barátom, a vőlegény mit akart kifejezni, amikor számomra ismeretlen jelentésű mozdulatokkal közeledett az egyik körtáncoshoz...

     Fekszem a fűben, alattam stockholmi (ejtsd: stokkholmi) mellényem hanyagul kunkorodik, hát egyszer a „bércen” megjelenik egy vöröshangya.
     L.O.G.G. a márkája mellényemnek, a Hennes & Mauritzban vettem, az ott a legegyszerűbb, a H&M márkája, ujjatlan bélelt, vízszintesen levarrt ...pufajka - mondanám Uzsgorodra utalva. Ungparti békét zavaró remineszcencia.
     Kisbácsi vöröshangya rá se ránt az ukrán remineszcenciára, kapaszkodik felfele, félúton megáll, megnyugszik s .... mosakodni kezd. „Hullámzik előre” a pucoválás, a három láb akár három egymást nyitó dugattyú emelkedik, majd visszahajlik, végül a csápban csúcsosodik ki az ösztönprodukció.
     Mint ahogy minden nyelv, úgy minden állat szép. Egy parányi teremtés meg bájosan megejtő. Egy szúnyog, egy légy, egy… hangya, főként ha vörös. A vöröset ugyanis jobban látni. Mint az éjjel kivilágított Halászbástyát, még inkább az új párizsi könyvtárat, a nyitott épületkönyvet. Mintha foszforeszkálna Hangya olajosvörösen, legalábbis színével segítené a szemet…

Vörös Hangyáékat a Fifiben is megírtam, ott igen negatív szerepet kaptak. Csápjukkal ugyanis, megannyi kis dárda, ki akarták lyukasztani Fifi tömlőjét, ami végzetes lett volna, ugyanis Fifi… illatcsepp.
     Kisbácsi hangyám nem bánt engem, sőt, általa szelídül meg a világ körülöttem, már-már azt hiszem, hogy az én kisbácsi henyélésem a világ rendjéhez tartozik, vagyis hogy a világrendhez az is hozzátartozik, hogy én fehér embernek születtem, míg mások vörös hangyák.
     Megerősíteni látszik ezt a templomóra kondulása is, hiszen mi más lenne a templom, mint Isten háza, a templomharang pedig szentesítené a világ rendjét…

     Három fürge láb meg fél pár csáp mindkét oldalon, hangyám oly komótosan tisztálkodik, mintha nem is látna engem. Ami pedig a szentesítés részét illeti a dolognak – dehogyis gondolozik azon, hogy mit jelent a L.O.G.G., ami különben teljességében: Label of Graded Goods. Dehogy is érzi s érezteti, hogy idegen lennék. Svéd, de legalábbis svédországi vendég a Nádas völgyében. Pedig bizonyára megszagolta a pufajka-mellényt, megszagolta s elfogadta azt ottaninak. Számára én a tájhoz tartozom.

     Megjön közben Rigó mama, ő már óvatosabb, „Csikk, Csikk”, rikoltja, ám az még csak a figyelemkeltést szolgálja, a fiókának nem szabad előbújnia, s ha elnyúlok az etetés sikere végett a füvön (értsd: gondolja azt, hogy nem figyelem), jöhet a „Khrrrr”, vagyis hogy „csőrt nyitni”. Legalábbis én így magyarázom.

     Rigó nincs a Fifiben, ám Szarka már igen, s ő meg is vágja, igaz, nem a csőrével, hanem a gondolataival a Vörös Áfonya illatcseppét.
     Jézus is megszúr. Pléh Jézus Kisbács alszegében. Miért kell annak trikolórnak lenni? Piros-sárga-kék - amennyiben a háttért is veszem, s miért ne venném? Csak a krétai Görögnek (El Greco) szabad?
     Mi, tán román volt Jézus...?!
     Ukrán vagy moldován Hangya?
     Miért hogy pléh-hülyék az emberek?
     Funar nemzetiszínűre festtette a padokat. Ahová az ember, ugye, az alfelét ereszti le. Meg a szémétládákat. Amibe a mocskost, a rothadtat, a férgest dobjuk...

     Csikk. Csikk! Az éjjel ismeretlen kezek leszedték a meggyet a Feri fájáról. Letörték az ágat is. Éjjel a Feri udvarán.
     Nem a kertjében, hanem az udvarán.
     Éjjel.
     Nézem a Hangyám, hova tűnt? Míg a Rigót figyeltem, s kettőt gondoltam, ellett a mellényemről.

     Rigó? Galambtollat találtam az ösvényen keresztben a patak felé menet. Macska lehetett. De csak toll. A test hol?
     Mi lesz Kisrigóval? Csikk. Csikk!

    Fifinek az a teóriája, hogy a Szakadék is illatcsepp, csak olyan nagy, hogy nem látni, se az Elejit, se a Végit. Szitakötő nem is tudja, mit gondoljon, Szarka viszont hallani sem akar a dologról, ugyanis elege van abból, hogy mindenki valamint egész nap illatozik meg Csrrr! Csrrr!... gondolkodik.

     Mondja Bencze, hogy Kisbács elveszett. Harmada cigány, másik harmada román lett.
     Elfogadták a jövő évi adókat. Elfogadták a módosított alkotmányt. Körvonalazódnak a 7 hektáros gyógyfürdő tervei.

     Hol van Hangya? Ő csípett volna meg? Lábszárcsontomon friss harapás. Körbepillantok, a legtöbb hangya, ami a fűben mászkál.
     Nem tudom, figyelték-e, milyen sok a hangya a földeken?!

     Elhagyott csecsemő a templomkertben. Négynapos gyermeket fedezett fel L. Olga tordai lakos a református templom kerítése mellett. A kislányt a gyermekkórházba utalták, a nyomozás foytatódik.
     Leszúrta élettársát, majd öngyilkos lett. Súlyosan sebesült nőt szállítottak a kolozsvári sebészetre, 39 éves társa szúrta szíven. Majd felakasztotta magát egy magyarlónai barakkban.

     Nem figyelünk rájuk, pléhvel, Jézussal meg pléhjézussal foglalkozunk, közben a földhöz közel a hangyák dominálnak. Azt hisszük, hogy miénk a telek, házat húzunk rá, elkerítjük, közben lent, életszinten övék a hatalom.
     Annyira nem törődött velem, akár szét is morzsolhattam. Észre sem vett, belefeledkezett a mosakodásba. Dehát nemcsak Hangya létezik. Hangyahorda, mit horda, hordák lepték el a zöldet!
     Csikk! Csikkcsikk!
     Hiába morzsolsz te szét egyet! Szaporodással védekeznek.
     Fifi sem bírja, megfutamodik. Túljár ugyan az eszükön, viszont csak menekülésre „futja” nagy okosságából.
     Mit ér, hogy Szakadékot bejárja, ha idegenné válik Réten?!

     Július 15-én Cristian M. edényeket lopott a tordai református egyházhoz tartozó kultúrotthon pincéjéből. A 19 éves fiatalember mintegy hatmillió lejes kárt okozott.
     Megyeszerte tarol a szárazság.
     Nem stockholmi, de azért nem kutya az sem! Szíven szúrni, akit szeret, utána felakasztani magamagát! Magyarlónán vagynak még igazi szenvedélyek!