03.11.13.
Gáti István

(KEKI = Közép-Európai Kulturális Intézet. A rendezvény meghívóját LÁSD)

KEKI, 2003. november 12.

Naná, hogy jóval korábban ott voltam a Rákóczi úton. Mindig mindenhová legalább egy negyed órával korábban megyek. Na, jó, ez az én bajom.

Tettem még egy kis kört. A volt Uránia mozi előtt egy ősöreg NDK rendszámú Trabant állta el a széles járdát. A "Good by Lenin" című filmet volt hivatva reklámozni. (Pár lépéssel odébb, a Vas utcában egy, ha lehet még ramatyabbat láttam, de érvényes rendszámmal.)

Vissza a Kekibe...

Az asztalokon ásványvíz, pogácsa és prospektusok. A további előadások, összejövetelek kedvcsinálói. Végül is összejött egy nagyobb gimnáziumi osztálynyi közönség.

Elsőnek Christopf Pan professzor úr tartott előadást Dél-Tirolról és az EU kisebbségi viszonyairól. Elmondta, hogy az új belépőkkel együtt az EU-ban 156!!! féle kisebbség lesz. Eddig 73 volt. (2007-től, a további bővítés idején már ez a szám 187-re fog emelkedni.)

A kisebbségi politika terén Magyarország a belépők között nagyon jó helyen szerepel, 70-85 %-ot tudtunk teljesíteni.

És most jött a mézes-madzag! Dél-Tirol példája. Feltette a kérdést, hogy vajh további országok is képesek lesznek-e ezt a bravúrt megvalósítani.

Mivel a magyar gondok is valahol az első világháború befejezése után kezdődtek, nagy a hasonlóság a dél-tiroli helyzettel.

Hosszas huzavona - és a második világháború - után az ENSZ felszólította Olaszországot és Ausztriát, hogy legyen már autonómia. Ez sikeredett 1971-ben. A 116 kerületből 5-ben olaszok vannak, 8-ban az úgynevezett ladin (réto román) nyelvjárás, és a többi német ajkú. A ladin nyelvjárást mindössze 70-80 ezren beszélik.

Az elmúlt tíz évben gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség!

Ez az autonómia működőképes, mert mindenkinek hasznára van.

Ezután Balogh András és Szarka László beszélt a magyar helyzetről.

Sajnos vagy 50 évig semmi sem történt a kisebbségek ügyében. Vajon sikerül-e nekünk is a dél-tirolihoz hasonló egyezségre jutnunk a környező országokkal? Miért és hogyan változott meg az elképzelésünk Európáról? Kb ezen kérdések alapozták meg beszédeiket.

Ezután néhány bátortalan kérdés következett. Valaki még a legutóbbi nagy port felvert Hegedűs-ügyet is megemlítette.

És végül: Pan úr (aki egyébként néhány szót magyarul is beszél...) lepte meg a hallgatóságot egy Széchenyi mondattal: (Nem ezzel fejeződött be a beszélgetés, de kétszeresen is fontosnak tartom idézni.)

"A múltat nem lehet megváltoztatni, de a jövőt magunk alakíthatjuk..."

Már az utcán jutott eszembe („lépcsőházi gondolatok”) egy frappáns kérdés. Na, majd legközelebb...


A szerző felvételein: Christopf Pan (fent), Balogh András, Nagy András (mint moderátor), Christopf Pan, a tolmács hölgy, Szarka László (lent)