Regisztráció Fórumok Terasztérkép Linkajánló Játékok Kincseskamra
Dátum: 2003. február 25. kedd    Mai névnap(ok): Félix, Géza


álomtőzsde kertpont.hu sakk tananyag.hu
 
Enciklopédia
Irodalmi szekció
Társadalom
Előadóművészet
Képzőművészet
Reál
Képgaléria
Kiadványok
Sztárok
CITY BALETT ALAPÍTVÁNY
HARMÓNIA ALAPÍTVÁNY
Terasz Archív
Nemzeti Színház
Sakk-kedvelőknek!
hírek háztáji helyszíni szemle interjú trinapló pályázat
Képzelt riport (helyszíni pályázat)
Szakmailag rám „troj.ca” ószlavisztikai lektor értékelése tette a legmélyebb benyomást. Titkon megvallom, először gimnáziumi éveim verselemzési gyötrelmei jutottak eszembe. De már a második-harmadik bekezdés után rájöttem a virtualitás lényegére és hatalmába kerített a csodálat. Hogy miket képes egy szakértő fölfedezni ott, ahol én semmit sem látok!?

   
   
   
Képzelt riport egy virtuális könyvfesztiválról

   
   
   
   Eleinte tartottam tőle. Mi jóra számíthat az ember, ha ekkora dobra kell verni valamit? Jön a semmiből, óriási csinnadrattával, síppal, dobbal, nádi hegedűvel. Barokk zenével!
   
   Előrebocsátom, hogy nem a terasz.hu előzetes biztatására mentem és nem is az új forduló miatt, sem nem azért, mert új játék - új esély, ahogy felénk mondják. Nem. Pusztán kíváncsiságból. BéDéKá mindig jó egy meglepetésre. Olvastam verseit, több regényét, legszívesebben társadalomkritikus tárcáit, esszéit. Újabban, mióta az Internet jóvoltából, és mert hátrányát előnyre változtatta, kilépett a regionalitásból, különösen kedvelem írásait. A szakmai körökben nagy port felvert „Vízumköteles irodalom” magyar, egyben nemzetközi és Interneten zajló konferencia után vajon mi újat prezentálhat? Odanézek, gondoltam, az nem kerül semmibe. Ösztönöm nem csalt: megérte. Valóban világpremiernek lehettünk tanúi. Virtuális kiadó tartott könyvbemutatót egy virtuális kötetről, amely úgy zajlott, ahogy a virtuális nagykönyvben meg van írva. Az eseménynek volt beharangozott előélete, megvolt maga a premier, elhangzott a bezáró szentencia, az ötletgazda utólagos vallomása, majd volt/van utózöngéje. Ez tehát rendben.
   
   
   Ahhoz, hogy valami befusson, vagy ha úgy tetszik hippé válhasson, ahhoz a mai világban növekvő mértékben kell píár és marketing. Ehhez a Liber-ALL Kiadói kht szemmel láthatólag kitűnően ért. A titkos a legizgalmasabb. Ezt a gyerekkori élményt mint reklámfogást hasznosította, amikor csak részben, vonakodva és apránként fedte fel a szerkesztő, a közreműködő szakértők, kritikusok, előadóművészek, irodalmi (ál)pápák személyét, Ugyanilyen késleltetett technikával mutatkozott be maga a Kiadó is, így az alapító személyét, pl. mind a mai napig köd borítja. A kötet bemutatója köré felépített eseménysorozat egyik divatos és kitűnően sikerült eleme Lady Agn O’Stos (feltűnően mutatós) elnök asszonnyal készült interjú.
   
   Elvárások tehát felsrófolva, jöhet a bemutató. Kitűnően választott interprétorok valóban érzékletessé tudták tenni a szövegtestet, annak sokrétűségét. A felkért irodalmi guruk szintén hozzájárultak úgy az érdeklődés felcsigázásához mint az élvezethez. Szakmailag rám „troj.ca” ószlavisztikai lektor értékelése tette a legmélyebb benyomást. Titkon megvallom, először gimnáziumi éveim verselemzési gyötrelmei jutottak eszembe. De már a második-harmadik bekezdés után rájöttem a virtualitás lényegére és hatalmába kerített a csodálat. Hogy miket képes egy szakértő fölfedezni ott, ahol én semmit sem látok!? És milyen mély nyelvi, történelmi, vallástörténeti összefüggéseket bogoz ki alig néhány sor olvasása alapján!? Fantasztikus!
   
   
   Amikor tehát igazán tetőfokára ért a szakmai rész, mindenki előre-hátralapozott – akarom mondani, kattintgatott -, hogy maga a mű, végre, hol olvasható. Nem hagyott a rendezőbizottság azonban erre időt, mert az események jól megkomponált egymásutánjában újabb "überelés" következett: További közreműködők, zenei műsor, állófogadás, kulináris menü. Itt a kiadó érzékelhetőleg pénzt, fáradságot nem kímélve olyan nemzetközi, több kontinensre kiterjedő és patinás, színvonalas gárdát vonultatott fel, amely a Nobel-díj kiosztás körüli hercehurcát, hacacárét is szinte árnyékba állította. Az egész bennem azt a benyomást keltette, mintha a virtuális könyvkiadás eddig soha nem sejtett üzleti lehetőségek reményével kecsegtetne. Más szóval hatalmas biznisz lehet, amire ennyit áldoznak.
   
   Hogy mondjak azért valami kritikát is: A pálmák alatt rendezett előkelő fogadás von-und-zu sznob allűrjeihez képest kicsit furcsállottam, hogy a COMME IL FAUT & CO valóban bájos asszisztenciája tálcástáncát gyapjúzokniban lejtette. Szerintem ennyi kiadás mellett az ifjú hölgy számára igazán futhatta volna alkalmas lábbelire. A csak erre az alkalomra megnyitott terem márványpadlója hideg, nem is beszélve a csúszásveszélyről. De megúszta épp bőrrel és ép poharakkal. (J)
   
   
   A vendégek vették a lapot és a felhívásnak megfelelően illő kosztümben jelentek meg előnyben részesítve a németalföldi késő-reneszánsz, valamint a barokk kort. Úgy tűnt, az esemény egyaránt okozott örömet, mozgatta meg a fantáziát az író-rendező-szervezők között, mint a publikum soraiban. Ennek utána lehet olvasni a dedikációs listán, valamint a vendégkönyvben.
   
   
- * - * - * -

   
   Az egészben volt valami krasznahorkais. Gondolok itt a 24 harang c. írásra, amelyben a szerző egy kiállításmegnyitást, a körülötte zajló eseményeket mondja el, de laudációjában elő sem fordul a kiállított anyag. DéBéKá továbbviszi az írókolléga ötletét: Nála már mű sincs, csak PR, csak a körülmények. Annyira önjáróvá vált a premier-aktus, hogy úgy látszik, erre csak a nagyon alapos és virtuális játékokban jártas kutató jött rá egyből. Ezért a végén néhányan nem csodálkozva, hanem sértődötten kiáltottak föl: jé, a király meztelen. Hogy azért ne szégyenüljön meg a lassabb felfogású irodalombarát, Moshu mester - közismertebb nevén webvándor - pontokba foglalva megmagyarázza mindezt – szintén kellő (ál)tudományossággal. Végül DéBéKá is beismerő vallomást tett, elmondta az ötlet történetét, virtuálta önmagát.
   
   
   Az utózöngéket olvasván sajnálom, hogy többen csalódottak. Szerintem egy hatalmas ötlet, játék, kitűnő kivitelben, amelyhez neves irodalmár szakembereket sikerült partnerként megnyerni, akiket szintén elkapott a játék öröme, egyben nyilván maguk is bizonyos kihívást láttak benne. Az egész pedig nézetem szerint kicsit irodalom/társadalomkritikai paródia is arról a marketinggel egybekötött kanonizációs folyamatról, amely a Vízumköteles irodalom virtuális konferencia egyik témája volt. Ezek szerint jogosan.
   
   Kíváncsi vagyok, hogy ezek után mit hoz a jövő. Talán virtuális temető lesz a következő ötlet?
   
   
   2003-02-24
   
   
   Virtuális könyv - febr. 22.
   Váncsa berekeszti a virtuálét
   
   

[Irodalom@aol.com]

Cikk nyomtatása

Küldje el a cikket ismerősének!
 
feladó neve:    
feladó e-mail címe:    
címzett neve:    
címzett e-mail címe:  
 
Születésnapi levél
Kozák Andrásnak
"Olyan generáció tagja vagy, amelyben, istennek hála, hemzsegnek az eredeti, valódi egyéniségek."
(Pozsgai Zsolttól)
Cikkarchívum
Weöresharaszthy Bagos Lajos
Kozmagyuri
Terhesnapló (1-25-ig)
Kozma György
Veöresharaszthy Bagos Lajos
Váncsa berekeszti a virtuálét
Fekete blues a fedélzeten - Bárka a Ludwigban (helyszíni pályázat)
Szécsi Noémi: JÓ SZELET! (Bárka-est a Ludwigban)
Szécsi Noémi: Para-Kovács bőven, Megyesi nyomokban (Gyermekláncfűrész a Kolibriben)
Virtuális könyv - febr. 22.
Kozmagyuri
Terhesnapló 25.: Nincs egy rongyom!
Gergely Tamás: Erdély is MEK-eg?
Sebeők küldetésben a Big Brothers-házban?
Terhesnapló 24.: Arra születtünk...
Weöresharaszthy Bagos Lajos: 24. Hová mentek?
Terhesnapló 23.: Tárgyiasult világ
MEGHÍVÓ: Soma Jazz Apple koncert és házibuliklub
City Meeting Point szerdánként a Merlinben
Terhesnapló 22.: A túlsúlyos kismama
Cikkek listája >>>

címszó
év
hónap
Ez van ma...
Ráckevei Anna
1960. február 25-én született a Jászai- és Mensáros-díjjal kitüntetett színésznő.
Enciklopédia
A sokarcú fagyöngy
Szerves talajtakarók
A póréhagyma
Agavék
A vizitorma
A csontritkulásról
Talajgondozás
| Médiaajánlat | Impresszum | Jogi nyilatkozat |
info@terasz.hu