Közlemény. Kiadta az UngParty virtuálé 2003. február 13-án.

Gyér esteli fény vetült a titkokra

Múlt heti bejelentésünkkel, miszerint a maga nemében egyedülálló Liber-ALL kiadó első virtuális könyvének világpremierjét tartja február 22-én, kisebb vihart kavartunk. Többen a világelsőséget vitatták, kifejtve, hogy már hosszabb ideje készülnek digitális és internetes könyvek, e-bookok. Kiadónk képviselőjének több alkalommal tisztáznia kellett, hogy a virtuális könyv nem rendelkezik szövegtesttel, így alapvetően különbözik mind a hagyományos, mind a digitális kiadványoktól. Szerencsére értő hozzáállással is találkoztunk, és azonnal magunkévá is tettük Nógrádi Gábor definícióját, miszerint a virtuális könyv úgy viszonyul bármilyen más könyvhöz, mint Antonioni Nagyításának utolsó jelenetében a nem létező labdával játszott teniszmeccs egy valódi mérkőzéshez.

Találgatások röppentek fel a Kiadó létrejöttét illetően is. A M-Ag(y)óra c. hetilap „Liber-libák a magyar betűréten” című belső vezércikke szerint elképzelhető, hogy a virtuális kiadót Bill Soros és George Gates közösen alapította. A Pracli vitriolos pamfletírója azt vélte tudni, hogy a kiadót a történelmi egyházak spirituális nyomására hozta létre a Makkalálmodók Világszövetsége. A bulvársajtó konkurenciaharcot szimatolt: szerintük egyes befektetői körök világsztárokat szerződtettek a virtuális, vagyis Valótlan Világ létrehozása és az igazi, vagyis való(di) ellehetetlenítése céljából.

Hogy elejét vegyük a további találgatásoknak, hosszas kérlelésünkre a Liber-ALL elnök asszonya, aki eredetileg háttérben szeretett volna maradni, exkluzív internetes interjút adott kollégánknak. Ebben fény derült, ha csak gyér esteli is, a kiadó alapítójára, illetve tisztázódott a virtuális működésnek néhány aspektusa. A beszélgetés szövegét és a résztvevők eközben készült fotóját lásd itt:

http://hhrf.org/ungparty/szalon/virkonyv/vakcina/index_interju.htm

illetve itt:

http://www.terasz.hu/main.php?id=egyeb&cikk_id=3214&page=cikk

Az interjú olvasói némi találékonysággal már most, egy héttel a nyilvánosságra hozatala előtt valószínűsíthetik azt is, hogy ki a szerzője az első virtuális könyvnek. A kevésbé szemfüleseknek erre jövő heti ünnepélyes meghívásunkig várniuk kell.

További részletek: http://hhrf.org/ungparty/szalon/virkonyv