Volt egyszer egy Kárpáty Nyúz

NEWSÁG-PENZUM-MANZÁRT - ARCHÍVUM / 2001-2000

Az én virtuálém 2001-2005

newságÉveken át fejlesztett honlapom, az UngParty, illetve egy időben az UngParty NetCafé gyűjtőnév alatt épült webárium NEWSág rovata közel két és fél éven át közölt külön oldalakon kárpátaljai (vonatkozású) híreket, ismertetéseket, beszámolókat. 2002-tól az eseményeket kommentálni kezdtem és személyes jegyzeteket tűztem a hírek közé - ez fejlődött később webnaplóvá, netnaplóvá, bloggá - ugyanitt olykor friss írásaim is helyet kaptak. 2002 augusztusában a rovat három felé hasadt, a Manzárdon (Ungparty Manzárd) csak naplójegyzeteimet, a Penzumban friss írásaimat kezdtem közölni - az UngParty Newság pedig újra, ezúttal eléggé redukált tartalmú, erősen szelektáló hírrovattá vált. Honlapom egy nagyobb átalakítása után a NEWSág ebben a formájában megszűnt. Archívumát azonban - a Penzummal együtt megőriztem, egy ideig külön linkek alatt tettem előrhetővé, de pár évvek később már nem tartottam fontosnak, hogy ezek az aktualitásukat elvesztett anyagok a nehézkesen kezelhető webhelyeken elérhetők maradjanak. Alább részben korábbi, de utóbb webre tett naplóm (1997-2002) és mindenkori főblogom gyakorlatilag összes bejegyzése elérhető 2013-ig a dátumtáblázat linkjeire kattintva. | 2005-ben alternatív hírblogot indítottam Kárpáty Nyúz címen, ennek törtlnete is olvasható alabb. A néhány hét alatt nagy ismertségre szert tett, olykor botrányt is keltő alternatív hírblog anyagait utóbb folyamatosan elérhetővé tettem a Kárpáti Vipera azonos című rovatában. A 2005-2006-os archívumban megtalálhatók: Vipera - Karpaty News


az oldal az Ungparty Virtuálé archív része | Főszerkesztő - Tulajdonos: BDK - Balla D. Károly | | weblap-seo - Honlapoptimalizálás | Honlapoptimalizálás a Google Pingvin után - SEO-optimalizálás |

Főszerkesztő: Balla D. károly | Újabbak: Balládium Blog : BDK BLOG | BDK ONLINE | BLOGFŐ | BDK-idézetek | |BDKBLOG.HU | Balla D. Károly | BDK


NEWSÁG-PENZUM-ARCHÍVUM / 2001-2000
(előfordulhat, hogy a lehívott oldalakon belüli egyes linkek elavultak, nem működnek)

blogARCHÍVUM: naplóm, 1997-ig visszamenően:
A fenti menű segítségével 1997-ig visszamenően blog-archívumom böngészhető.

A régi Ungparty előbb Kárpáty News cím alatt közölt híreket, később a webmagazinná fejlődött portál NEWSág rovata közölt cirka két éven át külön oldalakon kárpátaljai (vonatkozású) híreket. 2002-tól az eseményeket kommentálni kezdtem és személyes jegyzeteket tűztem a hírek közé - ez fejlődött később webnaplóvá, bloggá. 2002 augusztusában a rovat három felé hasadt, a Manzárdon csak naplójegyzeteimet, a Penzumban friss írásaimat kezdtem közölni - a Newság pedig újra, ezúttal eléggé redukált tartalmú hírrovattá vált. Honlapom egy nagyobb átalakítása után a NEWSág ebben a formájában megszűnt. Archívumát azonban - a Penzummal együtt megőriztem - lásd a linkeket jobbra. Alább részben korábbi, de utóbb webre tett naplóm (1997-2002) és mindenkori főblogom gyakorlatilag összes bejegyzése elérhető a dátumtáblázat linkjeire kattintva.

A rovat őselődje ilyen képet mutatott:

karpaty news

| Google-Seo, Net-seo / honlapoptimalizálás - seo google keresőoptimalizálás
 

© Balla D. Károly

Volt egyszer egy Kárpáty Nyúznyúz No de ki az a Kárpáty Zoltán?? Vajon ki írja a Kárpáti Nyúz című hírblogot, amely durván oda-oda-mondogat mindenkinek? Kik az informátorok? // Most, hogy egyik ajánló blogom hosszúra tervezett sorozatában kísérletet teszek arra, hogy születésük sorrendjében ma is létező 50 blogomat bemutassam, szót kell ejtenem egy megszűntről is, lévén épp hozzá értem a kronológiában.

Még a most bemutatott Régi Manzárd előtt hoztam létre 2005-ben a Karpaty Nyúz című alternatív hírblogot, amelyet néhány hónapig név nélkül, illetve nevemet elhallgatva működtettem.

Az anonimitás fő oka nem annyira a rejtőzködés volt, hanem egyfelől ki akartam alakítani egy újfajta internetes entitást, másfelől azt szerettem volna, ha személyemtől elvonatkoztatva, önmagukban válnak fontossá azok az éles kritikai észrevételeim, amelyekben a kis magyar provinciánkban gyökerező visszásságokat tettem szóvá. A hang szokatlan szabadossága és a bírálatok gyakran provokatív keménysége hamar feltűnést keltett, sokan olvasták a Kárpáty Nyúzt – és még többen beszéltek róla. Nekem pedig kedvemre volt az öncélú, de közérdekű és közszórakoztató baszkuráció (mint ezt akkor az ilyenfajta blogolásról megjegyeztem).

kárpáty nyúz

A Karpaty News akkor hívta fel magára széles körben a figyelmet, amikor kisebb fajta botrányt keltett azzal, hogy leleplezte a KMKSZ és a beregszászi Főiskola fantom-honlapját. A feltűnő leginkább az volt, hogy a teljesen átgondolatlan, nevetségesen üres, hibáktól hemzsegő és plagizált anyagot is tartalmazó (vélhetően csak pénz-elszámolás miatt készült) honlapot néhány órával a hálóra helyezése után én már megtaláltam és pellengérre állítottam akkor, amikor még csak egy nagyon szűk kör tudott róla, nem volt benne a keresőkben, sehol nem hivatkoztak rá. A Főiskolán azóta sem értik, hogy jutott tudomásomra a honlap címe – a bírálatot pedig meglehetős hisztériával fogadták.

A magát a második nyilvánosság orgánumaként hirdető bloggal alig 2 hónappal indulását követően már a hivatalos sajtó is foglalkozott, Horváth Sándor például ezt jegyezte meg róla (az azóta szintén megszűnt Ukrajnai Magyar Krónikában): „Az a helyzet, hogy környezetem hetek óta egy internetes hírizén szórakozik. Jó kis hogyishívják ez. Úgy ugrik a KMKSZ-nek, UMDSZ-nek, KMPSZ-nek, mint a fentebbi vak ló a falnak.”

Több cikkben is hivatkozási alap lett az, amit a Nyúz írt, újságban és az UMDSZ honlapján is idézték például a Kovács Miklós tökön szúrta magát c. írást. Nem mintha az utóbbi nagy dicsőség volna, de azt jól példázza, az egyik fél mennyire vette a lapot, amikor az ellenfelet cikiztem – és milyen süket maradt vagy mennyire megsértődött, amikor éppen őróluk írtam rosszat.

Még az is előfordult, hogy a blogom nevében hivatalos levelezéssel  kinyomozott, majd közzétett alapítványi támogatási összegek sajtóbeli említésekor forrásul a Nyúzt nevezték meg. Pontos tudomásom van arról is, hogy – miután a nagy pénzből készített csapnivaló honlap gyengéit szóvá tettem, illetve magát a félig-meddig titokban készülő szájtot lelepleztem – azután a honlap gazdájául fel sem tüntetett tekintélyes magyar oktatási intézmény nyomozást indított a blog szerzőjének kiderítésére, mi több, legfőbb vezetője elvárta, hogy a blog minden új cikkét nyomtatott formában (!) a megjelenés reggelén asztalára tegyék ezzel megbízott beosztottjai. (Akkoriban egy önérzetes magyar vezető még úgy gondolta, hogy képernyő elé görnyedve ő maga nem alacsonyodhat le az internethez.)

Újdonságnak számított az is, hogy a blog szabad hangnemén és a cenzúra hiányán felbátorodva az olvasók bátorsága is megjött, sok mocskos ügyet maguk is kiteregettek kommentjeikben (a hozzászólások egy másik része “természetesen” a cikkek szerzőjét pocskondiázta).

karpatinews

Egy idő után egyre többen tudták, vagy tudni vélték, ki a blog írója. A kárpátaljai írástudók eléggé zárt kört alkotnak, kilétemre annak ellenére rátapintottak, hogy magamról is gyakran írtam keresetlen hangnemben. No meg: a neten elérhető életrajzomban szinte az indulás pillanatától feltüntettem a blogot: névvel, linkkel.  Arról nem is beszélve, hogy az Ősmanzárdon vezetett hírfolyamom még 2001-ben ezen a néven futott:

kárpáti újság

Ha tehát valaki igazán vette a fáradságot, rábukkanhatott az összefüggésre. A beazonosítás nem volt ellenemre, de elütötte a játék élét, többé nem volt eléggé izgalmas a nyúzolás (egy idő után magam is nyilvánvalóvá tettem kilétemet). Az a szándékom, hogy néhány fiatalt megnyerjek állandó külsős szerzőnek – pár biztató jel után kudarcot vallott.

Az első 2 hónap tanulságait magában a blogban így foglaltam össze:

A kárpátaljai olvasók számára tökéletesen ismeretlen (volt) az independent hírblog fogalma, ezért nagy zavart keltett a Karpaty News. A zavar jelei a következők voltak:

A blog aztán még egyszer-kétszer megújult, újraindult más helyen, de a kezdeti figyelmet már nem tudta magára vonni, aztán lassan elhanyagolódott, elfelejtődött. Az első verziójának a hozzászólásai elérhetetlenné váltak (ezek egy külső szolgáltató felugró boxaiban jelentek meg, a szolgáltató megszűnt…).

Az is nyilvánvalóvá vált, hogy szinte semmi értelme nem volt kiteregetni bizonyos ügyeket, szóvá tenni a magyarságszervezetek és intézmények környékén tapasztalható visszaéléseket, számon kérni a kiadványok, honlapok, rendezvények minőséget, szóvá tenni vezetők, alkotók alkalmatlanságát – e tekintetben Kárpátalján tovább romlott  a helyzet.

Így aztán lassan kimúlt a Nyúz. Cikkeinek a többsége ma már érdektelen és gyakran szinte érthetetlen is, a sok hivatkozó link nem működik, így nem tudni, mi mire vonatkozik. Ezért az anyagot egy idő után töröltem a netről. Persze kis furfanggal azért még minden megtalálható…

Néhány fontosabb oldalam + Honlapoptimalizálás + SEO-támogatás

Diszperzív módszerek a weboldal keresőopőtimalizálás és a kreatív linképítés területén

UngParty - Kárpáty Nyúz - Karpaty News

Arvisura-Seo

Kárpáty News - UngParty - Nyúz Arhívum. Az Arvisura-típusú honlap optimalizálás és keresőoptimalizálás lényege, hogy nem ütközik a Google Pingvin Algoriutmus frissítéseivel (Google Penguin Update). Az a SEO-módszer biztonságos, mert a Nagy Kereső szereti az egyedi szövegezésű információgazdag webtartalmakat. Ezért a megbízások vállalása biztonságos link-rendszer építése révén történik a diszperzív Google linképítés új projektuma keretében. A weboldal kulcsszavai (keywords content) = ungparty news, kárpáty, nyúz, pánsíp, netpánsíp, ungparty, seo, keresőmarketing, keresőoptimalizálás, honlapoptimalizálás, web, net, it, pc szerviz, laptop kijelző csere, tablet akkumulátor, tartalom optimalizáció, szamizdat weboldal optimalizálás, link és télikert építés, sms arvisura marketing, weblap optimalizálás

Tartalom kereső marketing

Tartalomoptimalizálás, szövegmarketing

Számítógépek javítása

PC szervizműhely Budapesten

Sajtószabadság, könyvek

Cenzura a Kádár-korszakban

SMS-üzenet küldés tömegesen

Mobilmarketing kampány indítása tömeges üzenet. Magyar mobilhálózatra mi az ára az azonnali tömges sms-küldásnek online felületről? Kampány-üzenetek küldése torzsvsásárlói ügyféllista alapján.

Terasz és télikert építése

Otthonteremtés: tervezés, ház- kertépítés, szobákban dísznövények elhelyezése és téli teraszbeépítés - Pergola a kertben. Növények elhelezése téli időszakban. Lakás építés, üvegház gyártás - ablak, ajtó. Télikert optimális tájolása

Weboldal optimalizálás - Google

Minden honlap organikus forgalmát a weblap Google-helyezés első találata optimalizálja a keresőben. Ehhez igazodva megfelelő keresőmarketing fogásokat kell alkalmazni

Optimalizációs SEO-projektek első weblap arvisura-google keresőoptimalizálás Rehab / ÚJ