VARGA BÉLÁNAK

az MTI Kárpátaljai tudósítójának,

a Kárpátalja munkatársának

 

Tisztelt Varga Béla! Úr!

A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége Elnökségének nevében tolmácsolom mély fölháborodásunkat az "Ungvár: átadták az 5000. magyar igazolványt" c. tudósításoddal kapcsolatosan, amely nemcsak a Kárpátalja május 30. számában, hanem a HTMH Observer c. sajtószemléjében is megjelent, mint MTI tudósítás.

Nem gondoltuk azt, hogy a sztálinista sajtóírás és történelem ferdítés hagyományait követve,  az újságírói etikát kegyetlenül sárba tiporva hallgatod el a tényeket, neveket, ama szervezet nevét és székházát  is, ahol átadták az 5. ezredik igazolványt. Nem nevezhető hiteles tájékoztatásnak az a megfogalmazásod, hogy "Ünnepélyes keretek közt nyújtották át hétfőn Ungváron az ötezredik helyben igényelt magyar igazolványt, tulajdonosának, egy egyetemista lánynak."  Az olvasó ezekután föl teheti a kérdést, végül is hol történt az igazolvány átadás?  Valahol Ungváron, az ég és föld között?  Vajon nehezére esik a tudósítónak megjelölni a pontos helyszint, ne talán politikai fenntartásai vannak az  elhallgatott civil szervezettel kapcsolatosan, amely már tíz éve a helyi magyarság érdekeit szolgálja: és még sorolhatnám azokat a kérdéseket, amelyekre  hiába is keressük választ. Vajon kinek az érdekében áll, hogy el kell titkolni a MÉKK székházában sikeresen müködő 1. sz. ungvári információs irodát és munkatársait! Megjegyzendő: Ungváron két információs iroda is van: az egyik a  MÉKK székházban, a másik a KMKSZ székházban működik. Az Olvasó sem tudja eldönteni, hogy melyik irodában történt az átadás. 

Eddig mi egy hiteles, talpig becsületes tudósítónak ismertünk meg, ezzel a publikációddal megmásítottad a rólad alkotott véleményünket. Mivel nem a tisztességes, hiteles tudósítás, hanem az irántunk érzett gyülölet és megvetés sugárzik ama sorok közül is, amikor elhallgatod a helyszint, a rendezvény gazdáját és a lebonyolítókat. Sajnáljuk, hogy azonosulni tudtál azzal a  történelemhamísító cencurával és megszemélyesítőivel, akik a Kárpátaljában az utóbbi időben  téged és más újságírókat is a  számukra nem kívánatos magyar értelmiségi nevek és szervezetek elhallgatására kényszerítenek. Az utókor megvetésel gondol majd ezekre a kézi vezérlésű, szemellenzős, politikai akaratot kiszolgáló cenzorokra és szolga lelkű munkatársaira, mivel a megtörtént eseményeket csak saját szájuk íze szerint kívánják tálalni, a megtörtént dolgokat és szereplőket elhallgatásra ítélik, súlyosan megcsorbítják a pártatlan olvasók emberi jogát a teljes értékű, hiteles információk iránt.Teszik ezt a magyar adófizetők pénzén. Az anyaország a határon túli magyarságot hitelesen tájékoztató sajtót részesíti támogatásban, nem pedig csak is  egy szervezet politikai irányvonalát felvállaló, széthúzást szító,  orgánumot, amely csak szánalmas, nevetséges és etikátlan politikai szürőn  engedélyezi  az információáramlást. 

Emlékeztetünk arra is, hogy a Kárpáti Igaz Szó május 27. számában  ez az információ így jelent meg hitelesen: "Tegnap Ungváron, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közösségének székházában került átadásra az ötezredik magyar igazolvány."

Az esemény résztvevői közül a Kárpátaljában csak a számodra fontos neveket említed: Rjasko Natáliát, Szakács Zoltán főkonzult és Gulácsy Gézát, a Központi Információs Iroda vezetőjét, a többit elvtelenül elhallgatod. Míg a Kárpáti Igaz Szó olvasói az említett neveken kívül megtudják, hogy mások is részt vettek az ünnepi ceremóniában: Somogyi László konzul, Gortvay Erzsébet  irodalomtörténész, a MÉKK társelnöke, Dupkáné Kövy Edit, valamint e sorok írója, mint házigazda.

Ezek után csak azt tudjuk tolmácsolni, hogy nem tartunk igényt a továbbiakban a rendezvényeinkről írandó tudósításaidra.

Dupka György,

a MÉKK elnöke